У своїй тарілці: off air

У своїй тарілці: off air

Їжа – природна потреба, що об’єднує всіх людей. Гастрономічні традиції, застільний етикет і кулінарні техніки – те, що відрізняє одну культуру від іншої. Говорячи про їжу, можна зачепити багато питань: соціальну взаємодію, економічний розвиток, громадський активізм, мистецькі акції тощо. Цього року ми зосередимося на гастрономічних взаємовпливах – їстівних слідах контактів, проникнень і збагачення культур, що співіснували на території України.

 

Поговоримо про тренди та досвід інших країн, де сучасні кулінарні книги вже давно переросли формат збірників рецептів. Гастрономічна книга сьогодні – це путівник у світ історії чи сучасного мистецтва, кулінарних традицій народу або неймовірні відкриття майстрів кухарства. На полицях книгарень можна знайти все: від історії квасолі до артбуків всесвітньо відомих художників. Нині створення кулінарної книги об’єднує фахівців різних галузей і професій.

Щодня спільно з партнерами – Польським Інститутом, Чеським культурним центром, Goethe-Institut та Французьким інститутом в Україні – проходитимуть презентації найкращих іноземних мистецьких книг із сучасної гастрономії. У межах проекту також відбуватимуться розмови про спільне та відмінне в кулінарних традиціях українців і їхніх сусідів. Щоб краще пізнати національні кухні через історію та культуру, своїми думками та досвідом поділяться кулінари, фуд-фотографи, об’єднані темою гастрономії історики, журналісти і митці. Ми також спробуємо проговорити, чи достатньо розвинутий сектор гастрономічних видань в Україні, яких книжок не вистачає читачу.

Цей проект покликаний розширити горизонти знань про харчову культуру українців і наших сусідів, розповісти історію співжиття різних етносів, що сформували нові смаки у національній кухні.

Спецпрограма Олени Брайченко «У своїй тарілці: off air» є ніби продовженням програми «У своїй тарілці» на UA: Радіо «Культура». Запрошуємо зануритись у пізнання смаків минулого та сучасності, а також взяти участь у дискусіях про добросусідство й гастрономічні взаємовпливи.