Колона Морріса

Колона Морріса

Колона Літфаса та Колона Морріса майже одночасно виникли в Берліні та в Парижі і в XIX сторіччі стали впізнаваними символами обох міст. Хаотично розклеєні афіші стали початком блискучої ідеї: видавець Літфас та паризький друкар Морріс придумали спеціальну конструкцію для розповсюдження рекламних афіш і оголошень з важливою для міста інформацією. У сучасних німецьких та французьких містах ті колони, що їх вдалося зберегти, використовуються здебільшого для оголошень культурних заходів та інформування про життя громади того чи того району міста. Але одну функцію вони зберігають вже понад 160 років – це відоме для всіх місце зустрічі.

 

Під час Книжкового Арсеналу, а також заходів у Маріуполі та Сумах Колона Морріса/Колона Літфаса теж стане місцем зустрічі для всіх, хто цікавиться німецькою й французькою сучасною літературою.

Colonne Morris-Litfaßsäule (або ж просто «Колона Морріса») – це французько-німецький проект, що сприяє читанню та діалогу через літературу. Він відбуватиметься переважно на Сході України, в містах, розташованих близько до російського кордону, таких як Суми чи дуже близький до зони конфлікту Маріуполь. Французький Інститут і Goethe-Institut в Україні за підтримки Німецько-французького Культурного фонду хочуть інтегрувати відкриту бібліотеку в громадський простір під час зупинок в тому чи тому місті.

Презентована «Колона Морріса» буде на найбільшій літературній події країни – Книжковому Арсеналі. У просторі навколо колони відвідувачі зможуть зупинитися, щоб погортати романи, есе, інформаційні видання про Німеччину та Францію, а також комікси, мальовані історії й дитячі книжки. Крім того, біля колони можна буде зустрітися з німецькими та французькими авторами та митцями.