Більше новин img

Книжковий Арсенал у травні 2022 не відбудеться

13.04.22
  • Без категорії

Шановні колеги, партнери, друзі!

З моменту повномасштабного вторгнення в Україну з боку Росії пройшло півтора місяці, і сьогодні ми змушені повідомити, що команда Мистецького арсеналу прийняла очевидне, однак важке рішення: Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» у травні 2022 не відбудеться

Український народ мужньо боронить країну, дає відсіч ворогу на різних фронтах, і ми всі розуміємо – для остаточної перемоги нам ще потрібен час.

Зараз, в умовах війни, наша команда працює на підтримку видавничої сфери та літературної і мистецької сцени в Україні, на підтримку нашої спільноти.

Сьогодні ми зосередили нашу активність за трьома напрямками:

  • інформуємо світову книжкову спільноту про російсько-українську війну, розвиваємо коаліцію культурних інституцій щодо бойкоту російського культурного продукту й бізнесу, комунікуємо можливості допомоги постраждалим у війні, зокрема дітям-переселенцям, видавцям, перекладачам.
  • у співпраці з колегами з літературної лабораторії ми вже реалізували, переформатувавши відповідно до вимог часу,  фінал проєкту  “Україна—Шотландія: Літературний проєкт співпраці” подією Translation in Focus: Beyond Any Curtain; разом із відділом освітніх програм Мистецького Арсеналу запустили підлітковий проєкт  “Антитвір – 2022”, а також розробляємо інші програмні ідеї;
  • проєкт “Література на експорт” трансформуємо відповідно до нових умов. Тепер він спрямований на поширення каталогів наших видавців за кордоном. Це допомагає налагоджувати й і поглиблювати співпрацю з іноземними партнерами та підтримувати українських видавництв. Нам вдалося налагодити швидку та ефективну комунікацію з книжковими ярмарками по всьому світу. Члени нашої команди в складі робочої групи профільних інституцій культури вже забезпечили участь України у форматі стенду-маніфесту у книжковому ярмарку в Болоньї (21-24 березня), у Лондонському книжковому ярмарку (5-7 квітня). Працюємо далі!

Члени команди фестивалю беруть участь у міжнародних подіях в якості запрошених спікерів. Серед  цих подій засідання Ради європейської мережі літературного перекладу ENLIT, Регіональна видавнича конференція країн Кавказу та Чорноморського басейну тощо. Ми вдячні колегам з усього світу, які пропонують Україні майданчики для висловлювання.

Зараз мета нашої діяльності — працювати на збереження інституції та команди, а відтак на підтримку книги та її аудиторії, працювати на перемогу. 

А після перемоги наша команда повернеться до того, що любить і вміє: ми будемо готувати та неодмінно проведемо ХІ Книжковий Арсенал, з його неповторною атмосферою свободи висловлювань, дискусій, зустрічей читачів та письменників і теплих обіймів під мирним небом у дворі Старого арсеналу.