Більше виставок img

Naïve Ukrainian Gardens. Сергій Полежака

У документальному проєкті Сергій Полежака зображує російсько-українську війну через фотографії зруйнованих садів і будинків по всій країні. У цій серії автор розглядає сад як символ українського суспільства та його цінностей. Зображення не лише свідчать про жорстокість війни, але й спонукають глядачів осмислити її через дослідження мотивів гідності, ревнощів та витримки, а також рефлексії про національний міф у власному сприйнятті українського суспільства та колоніальній перспективі російських загарбників.

Автор наголошує, що сад як простір має особливе значення: це місце не таке особисте, як кімната у будинку, але не таке публічне, як міська площа. З початком повномасштабної війни, цей простір між особистим і суспільним також став причиною для заздрощів та агресії з боку окупантів. У Богданівці (Київська область) росіяни захопили і залишилися в одній із осель — будинок середнього розміру, сад, оздоблений в різних стилях, із висадженими соснами, калиною, а також доглянутий газон. Свідок подій, який гасив пожежу, розповів про останню дію російської БМП, що вдарила по будинку. Крім знищення, росіяни залишили на одній зі стін відзнаку у формі презирливого вердикту: «Буржуї».

Сергій Полежака, український фотограф, режисер і продюсер, закінчив Данську школу медіа та журналістики. З 2014 року він займається документацією війни Росії в Україні. Він співпрацював з різноманітними світовими медіа та організаціями, серед яких RFE/RL, BILD, The New York Times, UNICEF, GIZ та WWF. У 2016 році, разом із Олексієм Фурманом, заснував New Cave Media, медійний проєкт, що став піонером 360/VR сторітелінгу в Україні.

Серія Naïve Ukrainian Gardens увійшла до фотокнижки 13 Stories of War від Ukrainian Warchive. Видання об’єднало 13 візуальних есеїв українських фотографів як реакцію на повномасштабну війну. Зібранні історії авторів і авторок виходять за межі традиційних наративів, що тиражуються в ЗМІ, та пропонують читачам подивитися на цю війну через досвід інших. Проєкти, присвячені темам опору, втрати й надії, дають змогу ліпше зрозуміти, з якими викликами й переживаннями стикається людина, яка переживає війну.

Ukrainian Warchive — це цифровий фотоархів повномасштабної війни, що займається збиранням, зберіганням та презентацією світлин фотографів, які документують повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Проєкт націлений на захист фотографічної спадщини та пам’яті про війну.


Видання стало можливим завдяки підтримці таких організацій та інституції: Institut für die Wissenschaften vom Menschen (IWM) у межах програми Documenting Ukraine, Hasselblad Foundation та Шведському Інституту.

Усі кошти з продажів книжок спрямовуються на грантові програми для українських фотографів. Більш детально про проєкт можна дізнатися за посиланням: www.warchive.com.ua

Виставка реалізована за підтримки Institut für die Wissenschaften vom Menschen (IWM) у межах програми  Documenting Ukraine.

Обкладинка: Сергій Полежака. Вид на розарій перед зруйнованим будинком в Озері, Київська область. Надано художником.