Більше виставок img

ВЛАСНІ НАЗВИ. VOX POPULI

Спільний проєкт Мистецького Арсеналу та Харківського літературного музею

Проблематика оновлення міської топоніміки перебуває у фокусі суспільної дискусії, що точиться у великих містах і невеличких сільських громадах. Невипадково, адже обираючи нові назви для вулиць і парків ми маркуємо дуже конкретний, але разом з тим символічний простір, у якому мешканцям доведеться обертатися буквально щодня тепер і в майбутньому. Водночас присутність у ньому тих чи інших імен прямо визначає нашу культурну ідентичність.

Влітку 2023 року Харківський Літмузей створив вуличний виставковий проєкт «Власні назви» про топоніміку Харкова, що пов’язана з іменами письменників різних епох. Він став територією діалогу про присутність на мапі міста російських авторів і відсутність тих, хто ходив його вулицями й про них писав. Коли Харків ще обговорював доцільність змін, Київ уже їх здійснював. Тож проєкт «Власні назви. Vox populi» занурює у контекст оновленої столичної топоніміки, звідки майже зникли імена російських і радянських діячів, однак постали питання релевантності нових урбанонімів.

Тож чи завжди «голос народу — голос Божий»? Наскільки злагодженим і послідовним є механізм перейменування? Наскільки виправданим є залучення ширшого кола містян, які мають обрати імена вулицям, майданам і паркам? Чи достатньо простої більшості голосів, аби визначити рамку культурного простору на майбутнє? Чи симпатії громадськості релевантні думці фахових дослідників? Чи продиктовані емоціями сьогоднішні рішення зчитуватимуться в майбутньому? Спробуємо дослідити тенденції громадського та фахового вибору, що прослідковуються через опитування, здійснене на платформі «Київ Цифровий».

До візуалізації обох проєктів залучений художник-графік Костянтин Зоркін, котрий, як і колеги з ЛітМузею, в цей трагічний час працює в Харкові. Тож виставка «Власні назви. Vox populi» є жестом солідарності з мешканцями залізобетонного міста!